ZWIĄZKI CHEMICZNE W ŻYWIENIU I ICH WPŁYW NA ZDROWIE CZŁOWIEKA DZIEŃ WARZYW I OWOCÓW W ZESPOLE SZKÓŁ NR 3 W KALISZU Klasa III gimnazjum przedmiot – chemia Treści ścieżki edukacyjnej : Edukacja prozdrowotna
- skład żywności, układanie jadłospisów, ich różnice ze względu na wiek, stan zdrowia, rodzaj pracy ,
- higiena produkcji i przechowywania, przenoszenie i przechowywanie żywności, prawa konsumenta, reklama żywności.
Cele lekcji :
- Ogólny – poznanie podstawowych składników żywności niezbędnych do funkcjonowania organizmu.
- Operacyjne :
uczeń wie :
- jakie pierwiastki podstawowe występują w organizmie człowieka,
- jakie są podstawowe składniki żywności,
- co to są makro- i mikroelementy,
- jakie środki konserwujące stosuje się w gospodarstwie domowym,
- jak należy rozumieć określenia : zdrowa żywność i zdrowe żywienie, uczeń potrafi :
- podać nazwy artykułów spożywczych zawierających podstawowe pierwiastki,
- podać niektóre objawy niedoboru podstawowych pierwiastków,
- określić rolę poszczególnych składników żywności w organizmie człowieka,
- podać przykłady produktów spożywczych zawierających dany składnik,
- wyjaśnić w jakich okolicznościach może dojść do skażenia żywności,
- wyjaśnić, dlaczego należy myć owoce i warzywa,
- wyjaśnić, w jakim celu dodaje się do produktów spożywczych środki oznaczone symbolem "E",
- objaśnić zasady prawidłowego żywienia,
- zaplanować jadłospis uwzględniający zasady prawidłowego żywienia.
Umiejętności kształcone w trakcie realizacji projektu :
- planowanie, organizowanie i ocenianie własnej pracy, nauki,
- skutecznego porozumiewania się w różnych sytuacjach,
- efektywnej pracy w grupie,
- podejmowania grupowych decyzji,
- przygotowanie do publicznych wystąpień,
- poszukiwania, porządkowania i wykorzystywania informacji z różnych źródeł,
- rozwijanie własnych zainteresowań.
Metody : metoda projektu, praca w grupach. Środki dydaktyczne podręcznik, Encyklopedia multimedialna PWN, Internet, etykiety z opakowań różnych produktów spożywczych, książki kucharskie.
Realizacja projektu.
- Spotkanie organizacyjne.
Na spotkaniu tym nauczyciel formułuje temat całego projektu oraz tematy dla poszczególnych grup. Informuje uczniów o celach projektu i zadaniach, które należy wykonać aby zrealizować cele projektu. Następnie, przy współudziale uczniów, dokonuje podziału klasy na zespoły i przydziela im temat cząstkowy. Ustala zadania dla grup, kalendarz obejmujący terminy konsultacji i datę prezentacji. Informuje o warunkach w jakich będą odbywały się prezentacji ustala kryteria ocen. Wszystkie informacje uczniowie otrzymują na kartkach w postaci instrukcji do projektu i schematu planu sprawozdania, planu prezentacji i podziału zadań w zespole.
- Konsultacje.
Konsultacje mają charakter obowiązkowy. Odbywać się będą w środę w godz. 1430 – 1530.
- Prezentacja.
Poszczególne zespoły przedstawiają sprawozdania, plan prezentacji i wyznaczeni przez cały zespół uczniowie dokonują prezentacji projektu. Kryteria oceny :
- samoocena każdego z uczniów i samoocena całego zespołu uwzględniona w karcie podziału zadań,
- stopień realizacji celów projektu,
- forma prezentacji projektu,
- wartość treści i poprawność stylistyczna, ortograficzna wypowiedzi pisemnych
- zaangażowanie poszczególnych uczniów w przygotowaniu projektu,
- estetyka przygotowanych materiałów,
- różnorodność wykorzystanych źródeł,
- terminowość wykonania prac.
Opracowała mgr Ewa Werblińska
Załącznik nr 1
PODZIAŁ ZADAŃ W ZESPOLE Lp. Zadanie(co trzeba wykonać) Kto tozrobi ? Samoocena uczniawykonującegodane zadanie Ocena zespołu pracydanego ucznia 1 2
PLAN SPRAWOZDANIA
- Temat projektu.
- Lista uczniów realizujących projekt.
- Wstęp :
- podanie celów projektu;
- przedstawienie problemu, który jest tematem projektu;
- opis osiągnięć autorów projektu.
- Część główna :
- opis metod dojścia do celu;
- opis efektów, jakie przyniesie zastosowanie projektu;
- analiza realizacji celów projektu.
- Wnioski.
- Załączniki np. ankiety, tabele, plakaty, plansze, rysunki, itp.
- Bibliografia.
PLAN PREZENTACJI
- Wprowadzenie. ( cel wystąpienia i zagadnienia )
- Motywacja. ( dlaczego warto wysłuchać danej prezentacji )
- Treści podzielone na części.
- Podsumowanie każdej części. (przypomnienie najważniejszych elementów prezentowanej części )
- Zakończenie. (podsumowanie całości )
- Wnioski.
Prezentację projektu może przedstawić jeden uczeń lub kilku uczniów – należy to uwzględnić w planie.
Załącznik nr 2
INSTRUKCJA DO PROJEKTU
ZESPÓŁ I
- Temat projektu :
Jakie pierwiastki muszą znajdować się w pożywieniu człowieka, aby mógł prawidłowo funkcjonować ?
- Cele :
uczeń wie jakie pierwiastki podstawowe występują w organizmie człowieka co to są makro – i mikroelementy uczeń umie podać nazwy artykułów spożywczych zawierających podstawowe pierwiastki i podać niektóre objawy niedoboru tych pierwiastków.
- Zadania, które trzeba wykonać aby zrealizować cele projektu :
- ustalić zasady pracy w zespole,
- dokonać podziału zadań w zespole,
- opracować plan sprawozdania,
- opracować plan prezentacji.
- Termin prezentacji : 30.10. 2003.
- Formy prezentacji pracy zespołu : plakat, plansza, foliogramy – do wyboru.
- Kryteria oceny projektu :
- samoocena każdego z uczniów uwzględniona w karcie podziału zadań,
- samoocena zespołu,
- ocena całego zespołu klasowego,
- stopień realizacji celów projektu,
- forma prezentacji projektu,
- zaangażowanie poszczególnych uczniów w przygotowaniu projektu,
- estetyka przygotowanych materiałów.
Załącznik nr 3 INSTRUKCJA DO PROJEKTU ZESPÓŁ II
- Temat projektu :
Chemia a wyżywienie ludzkości – zalety czy wady ?
- Cele :
uczeń wie dlaczego stosujemy nawozy sztuczne, w jaki sposób przechowywać żywność i jaki to ma wpływ na zdrowie człowieka uczeń umie wyjaśnić w jakich okolicznościach może dojść do skażenia żywności, dlaczego należy dokładnie myć owoce i warzywa .
- Zadania, które trzeba wykonać aby zrealizować cele projektu :
- ustalić zasady pracy w zespole,
- dokonać podziału zadań w zespole,
- opracować plan sprawozdania,
- opracować plan prezentacji.
Termin prezentacji : 30.10. 2003.
- Formy prezentacji pracy zespołu : plakat, plansza, foliogramy – do wyboru.
- Kryteria oceny projektu :
- samoocena każdego z uczniów uwzględniona w karcie podziału zadań,
- samoocena zespołu,
- ocena całego zespołu klasowego,
- stopień realizacji celów projektu,
- forma prezentacji projektu,
- zaangażowanie poszczególnych uczniów w przygotowaniu projektu,
- estetyka przygotowanych materiałów.
Załącznik nr 4 INSTRUKCJA DO PROJEKTU ZESPÓŁ III
- Temat projektu : Jakie są podstawowe składniki żywności i jaką pełnią one rolę w organizmie człowieka?
- Cele :
uczeń wie jakie są podstawowe składniki żywności, umie je zdefiniować uczeń umie określić rolę poszczególnych składników żywności w organizmie człowieka i podać produkty spożywcze zawierające dany składnik żywności.
- Zadania, które trzeba wykonać aby zrealizować cele projektu :
- ustalić zasady pracy w zespole,
- dokonać podziału zadań w zespole,
- opracować plan sprawozdania,
- opracować plan prezentacji.
- Termin prezentacji : 30.10. 2003.
- Formy prezentacji pracy zespołu : plakat, plansza, album, foliogramy – do wyboru.
- Kryteria oceny projektu :
- samoocena każdego z uczniów uwzględniona w karcie podziału zadań,
- samoocena zespołu,
- ocena całego zespołu klasowego,
- stopień realizacji celów projektu,
- forma prezentacji projektu,
- zaangażowanie poszczególnych uczniów w przygotowaniu projektu,
- estetyka przygotowanych materiałów.
Załącznik nr 5 INSTRUKCJA DO PROJEKTU ZESPÓŁ IV
- Temat projektu :
Jakie i dlaczego stosujemy środki konserwujące żywność ? Co oznacza tajemnicze E ?
- Cele :
uczeń wie jakie środki konserwujące stosuje się w gospodarstwie domowym, umie wyjaśnić, w jakim celu dodaje się środki oznaczone symbolem E do produktów spożywczych, wyjaśnić pojęcia : barwniki, przeciwutleniacze, zagęszczacze.
- Zadania, które trzeba wykonać aby zrealizować cele projektu :
- ustalić zasady pracy w zespole,
- dokonać podziału zadań w zespole,
- opracować plan sprawozdania,
- opracować plan prezentacji,
- przygotować etykiety z opakowań różnych produktów spożywczych,
- sporządzić wykaz z nazwami dodatków do żywności oznaczonych symbolem E wykorzystując strony internetowe np.
http://www.chemia.px.pl/roznosci/ http://www.man.Lodz.pl./CHEMFAN/.
- Termin prezentacji : 30.10. 2003.
- Formy prezentacji pracy zespołu : plakat, plansza, foliogramy – do wyboru, analiza etykiet z opakowań różnych produktów spożywczych.
- Kryteria oceny projektu :
- samoocena każdego z uczniów uwzględniona w karcie podziału zadań,
- samoocena zespołu,
- ocena całego zespołu klasowego,
- stopień realizacji celów projektu,
- forma prezentacji projektu,
- zaangażowanie poszczególnych uczniów w przygotowaniu projektu,
- estetyka przygotowanych materiałów.
Załącznik nr 6 INSTRUKCJA DO PROJEKTU ZESPÓŁ V
- Temat projektu :
Czym należy kierować się planując posiłki ?
- Cele :
uczeń wie jak należy rozumieć określenia : zdrowa żywność i zdrowe żywienie, umie objaśnić zasady prawidłowego żywienia, potrafi zaplanować jadłospis uwzględniający zasady prawidłowego żywienia.
- Zadania, które trzeba wykonać aby zrealizować cele projektu :
- ustalić zasady pracy w zespole,
- dokonać podziału zadań w zespole,
- opracować plan sprawozdania,
- opracować plan prezentacji,
- przygotować jednodniowy jadłospis dla 15-letniego ucznia.
- Termin prezentacji : 30.10. 2003.
- Formy prezentacji pracy zespołu : plakat, plansza, foliogramy – do wyboru.
- Kryteria oceny projektu :
- samoocena każdego z uczniów uwzględniona w karcie podziału zadań,
- samoocena zespołu,
- ocena całego zespołu klasowego,
- stopień realizacji celów projektu,
- forma prezentacji projektu,
- zaangażowanie poszczególnych uczniów w przygotowaniu projektu,
- estetyka przygotowanych materiałów.
Ewa Werblińska |